Båtsemesterns för- och nackdelar

Det är få upplevelser som ger samma frihetskänsla som en båttur på havet. Att kunna glida fram ljudlöst med en segelbåt eller snabbt ta sig fram med en motorbåt och lägga till vid en klippa i skärgården gör att vardagsproblemen glöms bort.

Oavsett om du är en van seglare eller endast vill använda motorbåten till korta dagsturer är det tryggt att veta att båten är stöldskyddad. Med en spårsändare från northtracker.com får du ett larm om båten lämnar angiven säkerhetszon. Om båten förs bort går den att spåra genom en gps-tracker.

Fördelar med båtsemester

En båt ger friheten att åka iväg på semester i en eller flera veckor. Den äventyrslystna kan t.o.m. resa jorden runt med en båt. För att en båtsemester ska bli lyckad krävs att båten är sjösäker och har tillräckligt med utrymme för att sova bekvämt och förvara mat för en längre period. Ett litet kök och en toalett underlättar också om du ska bo på båten mer än någon natt.

En av de största fördelarna med båtsemester är att du alltid har hotellet med dig på resan. Det går att lägga till med båten på många olika ställen och att segla över en fjärd eller öppet hav ger en enorm frihetskänsla. Segling är dessutom ett mycket klimatsmart sätt att semestra på.

Nackdelar med båtsemester

För att kunna hantera en segelbåt eller större motorbåt krävs för det mesta att det är minst två sjövana person med. Om du tycker om att resa ensam kan det därför bli svårt att dra iväg med båten om du inte är väldigt skicklig på att segla eller manövrera en stor motorbåt.

Ytterligare en nackdel är att det inte går att röra sig ordentligt på en båt. För att inte bli alltför stillasittande är det därför viktigt att stanna till vid land och ta en långpromenad eller göra något annat fysiskt aktivt. Det är inte roligt att komma hem och inse att vågen visar pluskilon efter semestern.