Universeum

Vetenskapscentret Universeum i GöteborgHade ni tänkt besöka Liseberg, men vädret är dåligt? Åk till Korsvägen ändå, men gå inte in på Liseberg utan välj Universeums dörrar istället. Där finns mycket att uppleva för både gammal och ung.

Universeum är ett vetenskapscentrum. Det innebär att man där kan lära sig mer om rymden, giftiga djur och hur den egna kroppen fungerar under ett och samma besök. Man kan också bekanta sig med olika vattenlevande djur, som lever i Universeums akvariehall, eller utforska en regnskog som rymmer många exotiska djur. Sammantaget har Universeum en golvarea på 10 000 kvadratmeter.

Bland djuren på Universeum finns goeldisapor från Sydamerika, silkesapor, papegojor och många andra exotiska fåglar, alla arter av reptiler och amfibier som lever i Sverige, och en sengångarhane som heter Annika. Varför han heter Annika är en intressant historia, som man kan läsa här.

Universeums historia

Universeum öppnade 8 juni 2001, och samarbetar med många svenska lärosäten och företag. Bland de företag som samarbetar med centret finns ABB, AstraZeneca och Telia. Syftet med centret är att göra barn och ungdomar intresserade av naturvetenskap och teknik. I framtiden riskerar Sverige att drabbas av en stor brist på bl.a. ingenjörer och kemister, och det kommer att drabba både offentliga och privata arbetsgivare. Därför beslöt representanter från Chalmers tekniska högskola, kommunerna i Göteborgsregionen och Västsvenska Handelskammaren att ta fram en åtgärd, och mötena mellan parterna resulterade i att det första spadtaget för Universeum togs 31 augusti 1999. Idag drivs Universeum av Stiftelsen Korsvägen, vars ledamöter kommer från de fyra organisationer som skapade centret.

Tidigare gick det att köpa insekter som snacks på Universeum, men detta stoppades av Miljöförvaltningen i Göteborg. Förhoppningsvis kommer de dock tillbaka inom en snar framtid, även om det kan krävas en lagändring först. Insekter är nämligen en väldigt effektiv proteinkälla, som vi borde äta mer av. Läs mer om insektssnacksen som stoppades i den här artikeln.