När Göteborg blommar upp

Under sommaren är Göteborg som allra härligast. Närheten till havet, de många uteserveringarna och inte minst årets kanske största tilldragelse i staden – festivalen Way Out West. Det fick nog en hel del besökare att boka in sig på hotell i staden.

 

Många hade anledning till att besöka Göteborg i helgen som var då Way Out West stod på agendan och hela staden sjöd av musik och klubblivets bubblande spänning. För den som var ute i god tid fanns det hotel-lorensberg att boka rum på, något som säkerligen hade gjort under för de trötta festivalbesökarna som stått ute i leran under både stark sol och starka vindar samt ösregn. Vädret var ju inte det mest optimala för en festival i stadsskogen, trots att många ändå trotsade vädergudarna och gick för att se sina idoler när de klev upp på scenen.

 

Årets stora happening i Göteborg

 

Källa: wayoutwest.se

I en artikel i Dagens Nyheter går det att läsa om hur årets upplaga av den populära festivalen i mångt och mycket återgick till traditionell rock och pop. Artister som Iggy Pop, St Vincent, Arctic Monkeys, Charlotte Gainsbourg, Kendrick Lamar, Patti Smith samt många, många fler gästade festivalen för att spela. Även många svenska artister som Lykke Li, Krunegård och Miriam Bryant fanns på plats under dagarna tre som festivalen skedde. I samma artikel går det att läsa om hur flera bra artister med spelningar tyckes krocka med varandra, vilket gjorde att riktigt bra spelningar fick mindre åskådare än vad de hade förtjänat:

 

Gissningsvis skulle hon ha nått en större publik om inte Patti Smith stod samtidigt på den större Flamingoscenen. Och hade inte Grizzly Bear spelat samtidigt skulle fler antagligen ha upptäckt Jenny Lewis särpäglade installation av en kalifornisk popdiva med ett ben i countrypop och ett i softat Fleetwood Mac-fluff – Nils Hansson, Dagens Nyheter

 

Ovädret fick konserter att skjutas upp

Men spelningar fick även skjutas upp på grund av det jobbiga oväder som härjade längs hela västkusten. Det var stormen Johanne som svepte in över kusten och försenade tre konster under en av dagarna, som även gjorde att dessa helt uteblev från spelschemat och inte intog scenen. Det var Jonathan Johansson & ViVii, Courtney Marie Andrewa och Hardcore Cutie. Dessutom hade SMHI utfärdat en klass 1-varning för mycket hårda vindbyer på uppemot hela 24 sekundmeter längst hela bohuslänska kusten. I Aftonbladet går det att läsa om hur publiken skulle ha släppts in klockan 12 men att publikinsläppet fick skjutas upp i två timmar.

 

De artister som streamades mest av svenskarna månaden innan festivalen, på Spotify är följande:

 

 1. Fricky
 2. Kendrick Lamar
 3. Miriam Bryant
 4. Timbuktu
 5. Daniel Adams-Ray
 6. 6LACK
 7. Markus Krunegård
 8. Mwuana
 9. Lykke Li
 10. Arctic Monkeys

 

De som spelade på Stay Out West, alltså på stadens olika klubbar sent om kvällarna, var många stora artister. De som streamats mest av svenskarna under den senaste månaden är följande:

 

 1. Oskar Linnros
 2. Parham
 3. Anna Ternheim
 4. Ozzy
 5. Elias
 6. Hurula
 7. Imenella
 8. Susanne Sundfør
 9. Rhye
 10. Bladee

 

Mer om detta här.