Göteborgs lunga

I en storstad som Göteborg är det viktigt att det finns grönområden. Staden har flera parker och andra grönområden, men det finns ett som har en speciell plats i många göteborgares hjärta. Det är Slottsskogen, som med fog kan kallas stadens lunga.

Slottsskogen eller Slottsskogsparken är en 137 kvadratmeter stor park belägen strax sydväst om Göteborgs centrala delar. Som namnet antyder är parken ursprungligen en del av den skog som hörde till det kungliga slottet Älvsborg. Området användes som kunglig privat jaktmark, men till största delen bestod det av otillgänglig skog. Ägandet av marken växlade mellan Älvsborgs kungsladugård och Göteborgs stad några gånger.Slottsskogen, Göteborg

När det som idag är stadsdelen Majorna övergick från kungsladugården till Göteborgs stads ägo 1868 följde Slottsskogen med, på villkor att den omvandlades till park. De som ställde detta villkor var Sveriges regering, efter ett aktivt påverkansarbete från Albert Ehrensvärd, som var landshövding i Göteborgs och Bohus län, som det hette på den tiden.

Vad finns i Slottsskogen?

Även om en park alltid har mest att erbjuda på sommaren så går det att besöka Slottsskogen året runt. För parken har inte bara en strandvolleybollplan, en minigolfbana och en frisbeegolfbana; det finns också en gammal backhopparbacke, Bragebacken, som idag används som pulkabacke på vintrarna. Övriga delen av året är det inte ovanligt att löpare gör sin backträning i backen.

Vidare finns det två idrottsanläggningar: Majvallen och Slottsskogsvallen. Vid den sistnämnda finns också flera grusplaner. Under sommaren är Barnens zoo öppet, där barn kan klappa flera av de djur som man hittar på svenska bondgårdar. Vill man bekanta sig med djur som lever vilt i Sverige, och med gamla lantraser, kan man besöka djurparken. Här finns, förutom älg, kronhjort, hängbukssvin och gutefår, också skogsren, som utrotades från Sverige i slutet av 1800-talet. Mest kända av alla djur i djurparken är dock troligen de Sydamerikanska humboldtpingvinerna.

Aktiviteter i Slottsskogen

Idag är det populärt med barfotalöpning, som ofta utövas i en speciell typ av skor. För den som verkligen vill uppleva världen med fotsulornas hjälp rekommenderas ett besök på barfotaslingan i Azaleadalen. Det är en sinnesslinga byggd för att upplevas utan strumpor och skor, där man går på flera olika underlag. Allra bäst upplevs den om man blundar, men för att man inte ska ramla finns det ett repräcke att hålla sig i.

I den nordöstra delen av Slottsskogen ligger parkleken Plikta, som är bemannad av personal varje dag utom vissa helgdagar. Här kan man låna cyklar, spel och lekredskap samt delta i olika aktiviteter som arrangeras av personalen. På vardagarna har varje veckodag ett tema på aktiviteterna: måndag är det musik och drama, tisdag färg och form, onsdag sport och spel, torsdag skaparverkstad och fredag djur och natur. Ibland hålls även kurser inom olika ämnen.

Den mest riksbekanta aktiviteten i Slottsskogen måste dock vara musikfestivalen Way out West. Den arrangerades för första gången 2007, och blev snabbt en av Sveriges allra populäraste festivaler. Artisterna spelar på scener runt om i Göteborg, men centrum för festivalen är Slottsskogen. Till årets upplaga kommer bl.a. PJ Harvey.