Upplev härliga Göteborg

Göteborg är pärlan på västkusten som erbjuder många roliga upplevelser. Här finns både Nordens största nöjespark Liseberg och det spännande vetenskapscentret Universeum. Shoppa i trendiga affärer, fika på mysiga kaféer och besök spännande museer – Göteborg är en perfekt destination för en långweekend.

Göteborg är lätt att nå med tåg, bil, buss och flyg. Tågstationen är belägen mitt i centrum med många hotell runt omkring. Det går bra att ta sig till Göteborg med bil, men det bästa är att lämna bilen hemma och istället ta en bussresa. Du kan till exempel boka resan med Smålandsbussen, som erbjuder paketresor till Göteborg. Väl på plats i staden går det utmärkt att ta sig runt med spårvagn.

Det kulturella Göteborg

Vid lilla Bommen ligger Göteborgsoperan, operahuset som invigdes 1994. Här uppförs allt från opera och musikaler till dansföreställningar och hyllningskonserter. Titta i deras evenemangskalender för att hitta en föreställning som passar dig, operan är bland annat väl värd ett besök. På Göteborgs stadsmuseum, som tronar längst upp på paradgatan Avenyn, berättas om Göteborgs historia från vikingatiden och fram till i i dag. Museibutiken är rolig att kika i och museet har ett mysigt kafé. För den designintresserade är Röhsska museet ett måste. Designmuseet öppnade i februari 2019 efter en tids renovering och i den permanenta utställningen visas designklassiker från 1800-talet och framåt.

Shoppa i Göteborg

Göteborgs shoppingmecka heter Nordstan och är en inomhusgalleria placerad vid Brunnsparken, alldeles i närheten av centralstationen. Här finns bland annat ett stort Åhlens-varuhus och de flesta snabbmatskedjor. Nordstan brukar locka mycket folk på helger och eftermiddagar. Längs närbelägna Vallgatan och Södra Larmgatan ligger mindre, exklusivare butiker. Lite m

ysigare shopping bjuder coola stadsdelen Haga på. Här finns många små butiker och antikaffärer. Haga var länge ett sjaskigt område, men numera är det ett av Göteborgs finaste med sina låga trähus och fina kullerstensgator. Flera gator är bilfria och de många kaféerna och uteserveringarna gör Haga till en utmärkt plats att fika på.

Roligt för både barn och vuxna

Nöjesparken Liseberg lämnar ingen besviken. Åkattraktioner för alla åldrar, spel och restauranger gör att du lätt kan spendera en hel dag här. På sommaren hålls konserter med kända artister. Vetenskapscentret Universeum är ett annat omtyckt utflyktsmål för hela familjen. I den tropiska regnskogen bor sengångare, grodor, ödlor och många andra djur. I det stora akvariet simmar hajar, rockor och torskar. Universeum har också utställningar om rymden, digital teknik och hälsa. Universeum är sprängfyllt med experiment och aktiviteter, ett bra tips är att ta med matsäck så att ni har energi att ta del av allt museet har att erbjuda. Om vädret är fint är Paddan-båtarna ett roligt sätt att se mer av Göteborg. Båtarna färd går längs kanalerna och den gamla vallgraven. Turen tar ungefär en timme.

Äta

Med sitt fina läge på västkusten är Göteborg ett himmelrike för fisk- och skaldjursälskare. Fiskekrogen vid Lilla Torget är en anrik lyxrestaurang medan Sjöbaren i Haga är en gemytlig krog i mellanprisklassen. Göteborgs godaste hamburgare serveras på The Barn, ett härligt och stimmigt vattenhål på Kyrkogatan. Ett annat tips är att ha picknick i Botaniska trädgården. På sommaren är det ljuvligt att promenera i det fina grönområdet, som innehåller 16 000 olika arter av träd, växter och blommor. Botaniska trädgården når du med spårvagn från innerstaden.